7 FA – 7 BOLYGÓ SZAKRÁLIS KAPCSOLATA

„Fűben, fában orvosság” tartja a néphit, s a nemzedékről nemzedékre hagyományozott tapasztalat és gyakorlat mindmáig nagyon gazdag. A mondás egy-egy arányban említi a füveket és fákat, ám a mindennapi életben, de még a fitoterápiában is kevés szó esik a fákról és ez az arány körülbelül 900:10 lehet.
Szabó Miklós okleveles erdőmérnök és tanár iskolánkban tartott előadásában erre az arányra cáfolt rá. Megmutatta, hogy igazi gyógyítók a fák és ősidők óta adják ajándékaikat számunkra. A mi feladatunk megismerni ezeket és méltó módon elfogadni éltető minőségüket.
Sokszínű előadásában szó esett a rügyelixírről; ehető virágokról, levelekről, termésekről; a kapcsolódó népi kultúráról; a fa mindennapi felhasználásáról; erdőfürdőről, vagyis terápiás erdősétákról; csakrákról és számunkra sokat adó Steiner Spruchokról, amik fényében megértettük, hogyan kapcsolódnak a fák minőségei a különböző bolygókhoz.
Nem utolsó sorban szó esett történelemről is, választ kaptunk, miért kapcsolódik a tölgy Mátyás királyhoz, miért platánfák alatt tanított Arisztotelész, mit jelent, hogy a magyar nép szilaj nép, miért ültetnek az orosz emberek nyírfát minden újszülöttnek vagy a kelta mitológiában miért a kőris az életfa szimbóluma.
Igazi élmény volt számunkra, ami további utánajárásra buzdított. Ebből hármat említünk nektek:
1. Dr. Jakab Tibor (antropozófus orvos) – rügycseppek
2. Kirándulás a Pilisbe a Zsivány sziklákhoz
3. Mannacukor (mert nem csak a mesékben van ilyen 🙂 ).